Ce reacție a avut Vaticanul, după ce a văzut coperta ediției speciale Charlie Hebdo

Ce reacție a avut Vaticanul, după ce a văzut coperta ediției speciale Charlie Hebdo
Publicat: 06/01/2016, 12:39
Actualizat: 06/01/2016, 13:26

O ediție specială a Charlie Hebdo, publicată într-un tiraj de un milion de exemplare, a fost lansată, miercuri, la un an de la atacul terorist care a decimat echipa redacțională a publicației franceze.

Pe coperta acestui număr special apare un desen cu un Dumnezeu pătat cu sânge și cu o mitralieră de tip Kalașnikov pe spate. Alături de această imagine alb-negru, în care doar sângele este prezentat în culoarea roșu, este scris textul „Un an après, l’assassin court toujours” (După un an, asasinul încă fuge, n.r.).

Desenul publicat pe prima pagină a acestui număr special al săptămânalului francez Charlie Hebdo a fost realizat de desenatorul Laurent Sourisseau, cunoscut cu pseudonimul Riss, care este și coproprietar al publicației.

Cotidianul italian Osservatore Romano, care apare sub egida Vaticanului, a publicat marți un comentariu, în care a criticat desenul de pe coperta ediției speciale a săptămânalului satiric Charlie Hebdo, precizând că respectiva caricatură demonstrează că există „un paradox trist” al acestei lumi care este din ce în ce mai atentă la corectitudinea politică, dar care nu respectă credința în Dumnezeu, indiferent de religie, potrivit theguardian.com.

Acest fapt nu este „o noutate”, mai scrie Osservatore Romano, precizând că în spatele drapelului înșelător al secularismului intransigent, Charlie Hebdo uită încă o dată ceea ce lideri spirituali de toate credințele repetă neîncetat, respingând violența în numele religiei, respectiv faptul că „folosirea lui Dumnezeu pentru a justifica ura este o veritabilă blasfemie, așa cum a afirmat papa Francisc în mai multe rânduri”.

„În alegerea făcută de Charlie Hebdo există paradoxul trist al unei lumi care este din ce în ce mai sensibilă la corectitudinea politică, aproape până la un punct care frizează ridicolul, dar care nu dorește să recunoască sau să respecte credința oamenilor în Dumnezeu, oricare ar fi religia acestora”, a mai scris Osservatore Romano.

Înființat în urmă cu 154 de ani, Osservatore Romano este un cotidian care apare sub egida Vaticanului și care publică discursurile suveranului pontif și relatează activitățile acestuia, alături de alte materiale referitoare la evenimente religioase ce au loc în lume și articole din domeniul cultural.

Această ediție specială, lansată într-un tiraj de un milion de exemplare, are 32 de pagini, față de 16 cât are în mod curent publicația, și poate fi cumpărată începând de miercuri de la chioșcurile de ziare la același preț, respectiv 3 euro, după cum a anunțat, recent, directorului financiar al revistei, Éric Portheault, citat de lefigaro.fr.

Noul număr dublu al Charlie Hebdo include desene ale lui Charb, Honore, Cabu, Wolinski și Tignous, care s-au numărat printre cele 12 victime ale atactului terorist care a avut loc pe 7 ianuarie 2015 la sediul din Paris al revistei.

De asemenea, această ediție specială a Charlie Hebdo cuprinde desene ale actualei echipe de caricaturiști din redacția publicației și mesaje de susținere din partea unor personalități, între care ministrul Culturii din Franța, Fleur Pellerin, actrițele Isabelle Adjani, Charlotte Gainsbourg și Juliette Binoche, scriitoarele Elisabeth Badinter și Taslima Nasreen, scriitorul Russell Banks și muzicianul Ibrahim Maalouf.

În prezent, săptămânal, la chioșcurile de presă din Franța și din lume se vând în jur de 100.000 de exemplare ale revistei Charlie Hebdo. La acestea se adaugă, cele 183.000 de abonamente pe care le are în prezent săptămânalul satiric.

Însă pentru acest număr special, echipa publicației a primit comenzi din mai multe țări. Spre exemplu, ediția specială a Charlie Hebdo va fi distribuită în 50.000 de exemplare în Germania.

Înainte de atacul terorist din 7 ianuarie 2015, Charlie Hebdo se afla în mare dificultate financiară și vindea în jur de 30.000 de exemplare pe săptămână.

După o săptămână de la acest dramatic eveniment, Charlie Hebdo a publicat un număr special, „al supraviețuitorilor”, care a avut pe prima pagină un desen al profetului Mahomed, alături de titlul „Tout est pardonné” (Totul este iertat, n.r.). Acesta a fost vândut la momentul respectiv în 7,5 milioane de exemplare, în Franța și la nivel internațional.

Pe 7 ianuarie 2015, doi militanți islamiști au luat cu asalt redacția săptămânalului francez Charlie Hebdo, iar atentatul terorist a făcut 12 victime și a îngrozit întreaga lume. Potrivit unei declarații făcute ulterior de reprezentanții filialei Al-Qaeda din Yemen, care și-au asumat responsabilitatea atacului, jurnaliștii francezi au fost pedepsiți pentru că au batjocorit, prin caricaturile realizate, imaginea profetului Mahomed.

După atacul de la Charlie Hebdo, publicația franceză s-a aflat în centrul unei dezbateri globale asupra dreptului la libertatea de exprimare. Milioane de persoane din întreaga lume, care, înainte de atac, nu au cumpărat niciun număr al săptămânalului de satiră, au îmbrățișat sloganul „Je suis Charlie”, arătându-și astfel solidaritatea cu victimele atacului.

Charlie Hebdo este deținut în prezent în procent de 40% de părinții lui Charb, fostul director al publicației, ucis în atacul terorist din 7 ianuarie, în procent de 40% de desenatorul Laurent Sourisseau, cunoscut cu pseudonimul Riss, împușcat în umăr în timpul acelui atentat, devenit noul director al săptămânalului, și în procent de 20% de Eric Portheault, coadministrator.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Chinei după ce Putin a modificat doctrina nucleară a Rusiei
Adriana Bahmuțeanu e DISPERATĂ! Vedeta le-a transmis un nou mesaj fiilor lui Silviu Prigoană. Ce...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Cum se pregătește Germania pentru cel de-al Treilea Război Mondial. Detalii dintr-un document secret de...
Imagini sfâșietoare de la mormântul Andreei Cuciuc. Ce a apărut în cimitir, la câteva ore...
Polițiștii au aflat, în sfârșit, ce s-a întâmplat cu Louisa, o femeie care a fost...
Ce concesii ar fi dispus să facă Putin pentru un acord de pace cu Ucraina...
Fiii lui Silviu Prigoană nu pot face succesiunea. Care este motivul + acuzații grave din...
Ce s-a ales de Dragoș Moștenescu, actorul din „La Bloc”, la mai bine de 10...
Localitatea din Italia unde poţi cumpăra o casă cu un euro. Oferte de nerefuzat la...
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
Cum poți afla în 2024 ce vechime ai acumulat în muncă. Procedura online pas cu...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Poșta închide oficiile! Cum vor fi afectați ȘOFERII? Taxele de înmatriculare, permis și rovinieta nu...
Reuters: Cum arată planul "de pace" gândit de Putin pentru Trump. Surse ruse: cedări de...
Inevitabilul s-a întâmplat! Cercetătorii anunță că roboții AU DEPĂȘIT oamenii
TAXAŢI în plus din 1 ianuarie. Iohannis a dat lege. Ai termen până pe data...
Iulia Vântur, cea mai intensă experiență muzicală. Unde va concerta
Babasha va fi tătic! În ce mod inedit a aflat sexul bebelușului și ce mesaj...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
VIDEO Daniela Iliescu este gravidă cu al doilea copil! Culiță Sterp și partenera lui au...
Momente de coșmar pentru Cristina Spătar: "A venit cu toată viteza și a intrat în...
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
„Fluierul morții” al aztecilor are un efect ciudat asupra creierului uman